Welkom op de website voor psychosomatische oefentherapie in Haarlem

Close Icon
   
Contact Info     06-29515564

Chronische pijn

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde in het lichaam en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of een infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Er is dan geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Gevolgen van chronische pijn

Chronische pijn beïnvloedt, naast het lichamelijke aspect, ook uw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en hoe u de kwaliteit van leven ervaart. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld niet meer naar een receptie toe, omdat u misschien lang moet staan. U mijdt bepaalde bewegingen uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. De pijn lijkt uw leven over te nemen. In veel gevallen brengt pijn grote onzekerheid met zich mee.

Behandeling van chronische pijn

In de behandeling krijgt de u uitleg over hoe pijn werkt in het lichaam, het zenuwstelsel en in de hersenen. Er wordt in kaart gebracht wat de pijn veroorzaakt, hoe u de pijn ervaart en hoe u hiermee omgaat. Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. De behandelwijze combineert oefentherapie met gedragsmatige therapie, waarbij de oefentherapeut een coachende rol inneemt. U wordt uitgedaagd om zelf meer na te denken en haalbare doelen te stellen die bijdragen aan uw kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld dat u eens per week naar familie wil fietsen. De doelen worden stapsgewijs uitgebreid door middel van oefeningen en opdrachten. In plaats van te benadrukken wat u niet kan, gaat het ondanks de fysieke ongemakken om wat er nog wel mogelijk is. Dat positieve denken werkt. Met haalbare doelen krijgen u weer grip op uw klachten.

Onze praktijk is aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn . Dit een landelijk netwerk van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn.

Een informatiefilm over chronische pijn:

 

Een informatiefilm over Chronische pijn en oefentherapie:

Kijk voor meer informatie op www.netwerkchronischepijnhaarlemhaarlemmermeer.nl

Wilt u weten of psychosomatische oefentherapie iets voor u is?
Neem gerust contact met ons op.